Prezenta pe internet nu inseamna sa ai un site. Achizitionarea unui nume de domeniu si realizarea web siteului efectiv sunt doar primi pasi ce trebuiesc urmati. Promovarea online a unui site, este cheia vizibilitatii acestuia. Oricat de bine ar fi realizat, daca siteul nu are vizitatori, este ca si inexistent. Promovarea online este la fel de esentiala ca si prezenta efectiva a site-ului.
Alegerea numelui de domeniu este o decizie ce ar putea influenta decisiv numarul de vizitatori pe termen lung. Luand in calcul ca majoritatea domeniilor pe care le-ai putea considera potrivite sunt deja achizitionate sau concesionate, si aici vorbim atat despre cele internationale (.eu, .net, .com, .org), cat si despre domeniile .ro, alegerea unui domeniu bun devine, din ce in ce mai mult, o provocare.
Domeniul trebuie sa contina atat cuvinte cheie, astfel incat sa usureze patrunderea si mentinerea in prima pagina a motoarelor de cautare (avantaj in optimizare), dar trebuie sa ofere si ceva specific astfel incat sa se poata construi un brand in jurul lui (avantaj in promovare), in acest fel se elimina si eventualele probleme cu inregistrarea marcii. Orice cautare a unui nume de domeniu incepe cu o analiza a cuvinteleor ce definesc subiectul pe care site-ul va urma sa-l trateze.
Prima optiune in ceea ce priveste extensia este .com, fiind cea mai populara; cei mai multi oameni asociaza companiile cu .com Extensia de top fiind cea .com, cea mai intalnita si mai “premium”.
Domeniile .ro sunt cele mai potrivite in cazul in care afacerea este prezentata in limba romana. De asemenea .ro este implementat in mintea utilizatorilor romani. Utilizatorii care folosesc motoarele de cautare sunt atenti la denumirea siteului (doar la nume, nu si la extensia domeniului), iar data viitoare cand vor sa viziteze siteul direct cel mai probabil vor tasta .ro dupa numele retinut.
Daca siteul tau se adreseaza unei zone clar definite geografic cel mai bine e sa alegi dupa zona respectiva (.eu – Europa, .de– Germania, .hu – ungaria etc.). In cazul in care siteul reprezinta o organizatie e bine sa apelezi la .org, iar daca siteul reprezinta o companie IT sau din domeniul online-ului .net este o alegere buna.
Utilizatorul (vizitatorul) trebuie sa fie in stare sa memoreze fara a depune nici un efort numele domeniului pentru a putea reveni usor pe site. Alegerea unui domeniu usor de tinut minte, va ajuta vizitatorul sa il identifice oriunde (panou publicitar, carte de vizita, etc.).
Relevanta este destul de importanta atat pentru vizitator cat si pentru motoarele de cautare.
Sa presupunem ca ai o firma de inchiriat masini si esti la inceput. Poate ar trebui sa te gandesti la nume de domeniu usor de tinut minte precum inchirieriauto.ro, rentacarbucuresti.ro, masinideinchiriat.ro sau de ce nu, toate trei, luand in considerare faptul ca Ager-inchirieri.ro (presupunand ca acesta este numele firmei) nu te va ajuta cu nimic, din nici un punct de vedere.
Trebuie subliniat faptul ca acesta ar trebui sa fie simplu si pe cat posibil, scurt. In functie de pregatirea publicului tinta, trebuie stabilit daca in compunerea domeniului se va evita includerea cuvintelor in alta limba (engleza, franceza), acestea ar putea crea confuzie.
Alege un nume de domeniu cat mai scurt; chiar daca un nume de domeniu poate contine peste 50 de caractere. Este de preferat ca utilizatorii sa poata accesa siteul tau tastand un cuvant cat mai scurt, astfel posibilitatea tastarii unei adrese in mod eronat este mai mare in cazul unui nume de domeniu mai lung.